Risipa alimentară este una dintre problemele cele mai grave cu care confruntă omenirea, în zilele noastre. Este bine să știți, însă, că puteți reduce numărul de mâncăruri pe care le aruncați din frigider. Iată mai jos cinci metode prin care să minimalizați pierderile alimentare.
Alegerile alimentare afectează atât sănătatea dumneavoastră, cât și mediul înconjurător. Între 30% și 40% din alimentele din SUA sunt aruncate sau irosite în fiecare an, potrivit Departamentului Agriculturii. Acesta lucru se cuantifică în circa 161 de miliarde de dolari care sunt aruncate la gunoi.
Faceți un inventar al produselor din cămară, frigider și din congelator, înainte de a merge la magazin. Astfel, puteți preveni achiziția unor produse de care nu aveți neapărat nevoie.
Planificarea a cel puțin câteva mese pentru fiecare săptămână este o modalitate excelentă de a vă asigura că aveți meniuri sănătoase. De asemenea, vă împiedică să cumpărați prea multă mâncare. Stabiliți-vă mesele, astfel încât să nu folosiți ingrediente complet diferite pentru fiecare rețetă. De exemplu, mâncați broccoli ca garnitură la cină și apoi folosiți surplusul pentru gătirea unei tarte aperitiv, conform Mayo Clinic.
Dacă ajungeți la concluzia că nu veți putea mânca resturile de la o masă în următoarele trei zile, atunci puneți-le la congelator și etichetați-le. Păstrați-vă congelatorul organizat, astfel încât alimentele să nu se învechească.
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii spun că nu mănâncă fructe și legume este acela că „se strică foarte repede, imediat ce le cumpăr”.
Începeți prin a cumpăra doar ceea ce puteți mânca într-o săptămână. Păstrați verdeața învelită într-un prosop de hârtie, roșiile și bananele pe blat, cartofii și ceapa într-un loc răcoros.
E important să aveți câteva fructe și legume congelate la îndemână în cazul în care consumați toate produsele proaspete și nu aveți timp să ajungeți la magazin.
Găsiți modalități de a refolosi alimentele care nu sunt proaspete. Resturile și cojile de legume pot fi transformate în supă. Merele sau afinele care sunt moi sunt perfecte dacă sunt gătite în terciuri de ovăz.
Puteți folosi chiar și pâine veche pentru a face crutoane. Legumele ușor trecute sunt grozave pentru supe.